Słodkie, półsłodkie, wytrawne

Z całą pewnością amatorzy czerwonych win odnajdą najlepszy smak w niedrogich winach typu Kadarka, dostępnych obecnie zarówno w sklepach alkoholowych jak i dużych dyskontach spożywczych i marketach.

Zależnie od osobistych upodobań, możecie Państwo już za kilkanaście złotych kupić winogronową, węgierską lub bułgarską Kadarkę o charakterystycznym smaku i pięknej, głębokiej, rubinowej barwie. W niniejszym artykule powiemy więc co nieco o poszczególnych rodzajach Kadarki, z uwzględnieniem win wytrawnych, słodkich i półsłodkich.

WINA WYTRAWNE zawierają standardowo około 1,5 % cukru, dlatego też ich smak zazwyczaj jest dość cierpki lub nawet gorzkawy. Czerwone, wytrawne trunki, takie jak wspomniana bułgarska lub węgierska Kadarka doskonale harmonizują ze smakiem dziczyzny. Warto jednak pamiętać, by smakować je podczas posiłku a podawać w odpowiednich kieliszkach i w określonej temperaturze, o czym powiemy w dalszej części serwisu. Najpopularniejszym przykładem czerwonej, wytrawnej Kadarki bez wątpienia jest aromatyczna Kadarka Szegzardi, Gunzer Kadarka oraz różowa Polgar Kadarka.

WINA PÓŁSŁODKIE zawierają z kolei od 4 do 7-7,5 % cukru. Ich bez wątpienia najważniejszą zaletą jest możliwość łączenia z wieloma różnymi potrawami i deserami. Polecamy więc serwowanie półsłodkich Kaderek, w szczególności Kadarki Bulgarian i Kadarki Exclusive (pochodzenia gruzińskiego) do lodów, ciast i deserów owocowych. Co więcej, czerwone, półsłodkie wino z winogron świetnie podkreśli również smak serów, zarówno tradycyjnych – żółtych, jak i pleśniowych.

WINA SŁODKIE z kolei zawierają nierzadko dużo powyżej 10 % cukru, choć na rynku znajdziemy również trunki o zawartości około 8 % procent. Alkohol ten, podobnie jak wina półsłodkie z powodzeniem można serwować do różnego rodzaju deserów, świeżych owoców lub okazjonalnych tortów z pysznymi masami. Należy jednakże pamiętać, iż czerwone wina podaje się do pierników oraz deserów z ciemną czekoladą, białe zaś – do placków drożdżowych i białej czekolady.

Widać zatem wyraźnie, iż każdy amator rubinowych, wyrazistych win z pewnością zasmakuje w ulubionym rodzaju wina typu Kadarka. Na rynku znajdziemy cały szereg popularnych, niedrogich i świetnie harmonizujących zarówno z obiadowym menu jak i przekąskami trunków, doskonałych również na prezent lub na uświetnienie specjalnej, ważnej okazji.