Opinie o Kadarce

Wytrawna, półsłodka lub słodka Kadarka zyskuje z roku na rok coraz więcej zwolenników, serwujących tenże trunek do potraw mięsnych i serów. Zapoznajmy się więc z opiniami koneserów na temat tego wyrazistego, węgierskiego wina.

Większość amatorów węgierskiej lub bułgarskiej Kadarki zachwala przede wszystkim wyrazisty, głęboki smak tego trunku oraz wspaniały, mocny aromat owocowy. Niezaprzeczalnym atutem tego winogronowego alkoholu jest również niska cena i dostępność w niemalże wszystkich sklepach alkoholowych, ale również w sieciach takich jak Biedronka czy Lidl.

Większość odmian i rodzajów popularnej obecnie Kadarki kupić można już bowiem za kilkanaście złotych. Co prawda, wielu z Państwa cena taka może odstraszyć, jednakże gwarantujemy, że za niewielkie pieniądze zyskają Państwo najlepszą jakość i najlepszy smak tego stołowego wina, doskonałego w szczególności do pieczonych i grillowanych czerwonych mięs lub pleśniowych i żółtych serów.

Argumentem bez wątpienia przemawiającym za zasmakowaniem w coraz popularniejszej w Polsce Kadarce może być fakt, iż nierzadko dodawana jest ona do najwykwintniejszych węgierskich win typu Egri Bikavera. Ze względu na stosunkowo późne dojrzewanie, trudną uprawę i znaczną podatność na różnego rodzaju choroby, Kadarkę uznać można za składnik win najlepszego gatunku, choć myląca tutaj może być wspomniana już niska cena.

Jedną z bardziej cenionych przez Czytelników i koneserów win odmianą Kadarki jest bez wątpienia “Kadarka Rosentaler” o delikatnym, ale wyrazistym smaku i wspaniałym aromacie. Również tradycyjna, bułgarska odmiana Kadarki, tak zwana “Gamza” cieszy się dużą popularnością. Jest to wino bardzo ciemne o wyraźnym, jagodowo-owocowym bukiecie, wręcz idealne do serwowania z serami pleśniowymi.

Większość smakoszy południowo-europejskich win jako najważniejsze zalety Kadarki podaje, jak już mówiliśmy, wyrazisty smak i niską cenę, ale również pojemność i zawartość alkoholu. Co więcej, koneserzy win sugerują wybór Kadarki niemalże na każda okazję, zarówno do dań obiadowych jak i na przyjęcia lub prezent dla amatorów wytrawnych lub półsłodkich trunków o zawartości alkoholu około 11 procent.