Jak podawać?

Powiedzieliśmy już wiele na temat popularnych rodzajów niedrogiego wina Kadarka oraz co nieco o najlepiej harmonizujących z czerwonym winem potrawach. Jednakże jak powinniśmy prawidłowo serwować wina z uwzględnieniem temperatury i odpowiednich kieliszków?

Serwowanie wina, szczególnie w krajach europejskich to swego rodzaju ceremonia, podczas której należy rygorystycznie przestrzegać kilku ważnych, decydujących o smaku i aromacie wina zasad. Przede wszystkim niezwykle istotna jest kolejność podawania poszczególnych rodzajów wina. Po pierwsze, wino białe należy serwować przed trunkami czerwonymi, zaś alkohol młodszy – przed starszym. Kolejną złotą zasada, której powinniśmy się trzymać serwując wina, jest podawanie najpierw trunków wytrawnych, a dopiero później – słodkich.

Po uprzednim zdjęciu folii i banderoli z szyjki butelki i odkorkowaniu wina należy przystąpić do rozlania alkoholu do określonych i odpowiednich kieliszków. Istotną sprawą jest tutaj również sam proces nalewania, ponieważ kieliszki należy trzymać się w pozycji lekko pochylonej (za nóżkę), zaś trunek powinien wolno sączyć się po ściance naczynia. Pamiętajmy też, aby kieliszki napełniać zaledwie do około 1/3 wysokości, niezależnie od rodzaju wina i typu kieliszka.

Wina białe nalewa się tradycyjnie do kieliszków o pojemności nie przekraczającej 150-200 mililitrów, najlepiej o wysokiej nóżce i lekko zaokrąglonej czaszy. Z kolei wina czerwone, takie jak bułgarska Kadarka należy podawać w kieliszkach o dużej, zwężającej się ku górze czaszy, osadzonej na nieco niższej nóżce niż w przypadku wina białego. Optymalna pojemność kieliszka do czerwonego trunku powinna liczyć około 100-150 mililitrów.

Równie ważnym kryterium, jakiemu koniecznie powinniśmy sprostać podczas serwowania zarówno wytrawnych jak i słodkich win, będzie utrzymanie odpowiedniej temperatury alkoholu. Wina bowiem oddają maksimum smaku i aromatu wyłącznie w specyficznych warunkach, dlatego szczególnie należy zadbać o uprzednie schłodzenie wina przed podaniem.

Przykładowo, wina musujące i szampany  powinno schładzać się przed rozlaniem do kieliszków do temperatury rzędu 5-8 stopni Celsjusza. Z kolei temperatura białego, wytrawnego wina nie może przekroczyć 10 stopni, czerwonego zaś – 15 stopni. Rygorystyczne wymogi, dotyczące schładzani wina dotyczą również trunków słodkich i półsłodkich, które powinny mieć około 6-8 stopni Celsjusza.